Referral recruitment: voorkom mis-hires en maak slim gebruik van je eigen netwerk

Hoe vermijd je kapitaalvernietiging in recruitment: de kracht van referral recruitment

Veel organisaties roepen zo hard als ze kunnen dat medewerkers hun belangrijkste kapitaal zijn. Maar wat als die medewerkers niet op de juiste wijze worden ingezet? Ben je als organisatie dan eigenlijk niet bezig met kapitaalvernietiging? Er is vast geen enkele CEO die het niet benauwd krijgt van deze vraag.

In de 14 jaar dat ik in de recruitmentbranche werk, heb ik slechts een handje vol bedrijven gezien die (succesvol) hun medewerkers wisten in te zetten voor recruitment. Er is vaak, met alle goede bedoelingen, wel een referral strategie bedacht, maar de keren dat deze ook daadwerkelijk succesvol uitgerold wordt kan ik op een paar vingers tellen.

Als vinden en binden van getalenteerde medewerkers zo belangrijk is. En als onderzoek vervolgens uitwijst dat je via referral marketing de best gekwalificeerde kandidaten binnenhaalt, tegen lagere kosten (dan via een extern recruitmentbureau) en deze kandidaten ook nog eens langer bij je bedrijf blijven, Waarom gebeurt het dan zo weinig? (Ja, ik vraag je dit echt beste werkgever.)

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die de drempel om te delen verlagen door inzet van een tool het aantal, door medewerkers, gedeelde vacatures met tussen de 37-60% zien stijgen.

Daarnaast bleek dat vacatures die worden gedeeld door medewerkers het aantal kandidaten voor die specifieke vacatures deed toenemen met 50-75% (bron: Collabdo)

Wanneer ik als freelance recruiter op een nieuwe opdracht start, stel ik vaak de vraag waarom referral recruitment niet (goed) wordt toegepast. Dit zijn de meest voorkomende antwoorden:

  • “Het is lastig medewerkers in beweging te krijgen om te helpen nieuwe collega’s te vinden.”

  •  “Het is te ingewikkeld om nieuwe vacatures goed intern te delen.”

  • “Medewerkers dragen kandidaten alleen aan voor de beloning.”

  •  “Echte specialisten worden niet gevonden via referral.”

  • “Referral recruitment kost mij teveel tijd.”

Nu kun je natuurlijk heel veel vinden van bovenstaande redenen om niet aan referral recruitment te doen en ja, ook ik heb daar een mening over. Dit is wat me in de afgelopen jaren is opgevallen:

  • Vertrouwen in de medewerkers en kennis van hun netwerk mist.

  • Er wordt gekeken naar de ‘wat willen we doen’’ maar te weinig naar ‘hoe gaan we dat doen’, in een referral strategie.

  • Het opstellen en uitvoeren van een referral programma wordt vaak te ingewikkeld gemaakt.

Wil je graag een goede referral campagne opzetten?, let dan o.a. op deze zaken:

  • Maak duidelijke regels, maar niet teveel (KISS).

  • Zorg dat je een tool gebruikt die laagdrempelig is en makkelijk in gebruik (juist voor de medewerkers die geen recruitment in hun takenpakket hebben).

  • Wil je mensen belonen voor het helpen bij werving? Vraag eens aan je medewerkers wat zij als juiste beloning zien. Een beloning hoeft niet alleen geld te zijn, erkenning is soms nog waardevoller, zie het volgende punt

  • Werk aan je (interne) Employer Brand. Hoe trotser jouw mensen zijn op jouw bedrijf, hoe sneller ze voor je in beweging komen en hoe meer medewerkers mee zullen doen.  

Kunnen wij je helpen met jouw kapitaal? Neem dan snel contact met ons op

Volgende
Volgende

Toe aan iets nieuws? Zo zet je een carrièremove die écht bij je past